Založ si blog

Gold nad zlato alebo čo sa deje na Wall street

Burza v New Yorku a ostatné svetové burzy zareagovali na svetovú ekonomickú nestabilitu aj napriek politickým vyhláseniam Baracka Obamu a iných európskych lídrov. Pokles burzových indexov naznačuje čierne scenáre, ktoré sa objavovali v minulých dňoch. Napĺňa sa názov knihy Josepha Hellera „Good as gold“ (v preklade Gold nad Zlato) a akcionári sa začínajú zbavovať svojich akcií a nakupovať zlato, ktorého cena dosiahla včera historické maximum. Je to veľmi zlý signál, pretože nie je postihnuté len jedno odvetvie (ako bolo Dot Com Crash, alebo Hypotekárna kríza), ale hystéria zachvátila všetky odvetvia. Takže, čo sa stalo na burze?
V prvom rade došlo k poklesu Dow Jones indexu na Newyorskej burze pod 11.000 (presnejšie na 10.810), čo predstavuje pokles až 5,6%. Je to najhlbší pokles od krízy v roku 2008.

Samozrejme, ostatné ekonomické indexy sa tiež nedali zahanbiť a kontrovali podobným poklesom.

No a samozrejme aj veľa firiem zapísalo včerajší deň ako svoj „čierny pondelok“, kedy prepady ceny akcií dosiahli až 20% ich pôvodnej hodnoty:

 

Ako som spomínal v predchádzajúcom blogu, musíme počkať minimálne do konca týždňa, či sa potvrdí klesajúci trend akcií alebo sa burzy „ukľudnia“.

Čo to znamená pre nás?

Samozrejme, najčernejšie scenáre hovoria o svetovej kríze horšej ako tej v roku 1929. Najoptimistickejšie scenáre sa snažia vysvetliť, že sa vlastne nič nedeje a že silné ekonomiky (myslím USA, EÚ, Čína a Japonsko) sa s krízou vyrovnajú. Dovolím si povedať, že aj pre najoptimistickejší scenár by som nezostal úplne v pohode. Pokles akcií nadnárodných spoločností sa určite dotkne aj starého kontinentu a firmy (ale aj vláda) by mali začať pripravovať scenáre vývoja. Môj najoptimistickejší scenár je taký, že sa zastaví rozvoj ekonomiky pri zachovaní súčasnej miery rastu a nezamestnanosti. A nakoľko naša štátna pokladnica nebude môcť počítať so zvýšenými príjmami v budúcich rokoch, nepredpokladám ani podstatné zvyšovanie príjmov. „Len aby sme sa nemali horšie“.

(Grafy som čerpal zo stránky money.cnn.com)

 

Konečne zmysluplná podpora štátu

22.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Konečne zmysluplná podpora štátu

10.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Aj pomáhať je treba vedieť – sociálny marketing v praxi

27.07.2021

Príbeh, možno ako desiatky podobných. Dve mladé dievčatá s matkou žijú v zhorenom dome. Život bol k nim nemilosrdný, ale oni sa nevzdávajú. Tento príbeh možno bude mať šťastný koniec. Celý článok o ich osude nájdete v Denníku N. Takto vyzerá dom, v ktorom mladé ženy reálne bývajú. Na tomto príbehu ma zaujali 2 veci. V prvom rade, že mladé dievčatí si nezúfajú, [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

rebel

Ak chceš byť prvý, nestavaj sa do radu... Aj to je dôvod, prečo som sa pustil oblastí, ktorým sa iní vyhýbajú. Agilné poradenstvo, moderný Internetový marketing moderné formy vzdelávania. Napísal som niekoľko eBookov o projektovom riadení a marketingu. Naša firma je na čele vzdelávacích agentúr, čo sa týka kvality a moderných vyučovacích technológií, Ak si chete pozrieť moje odporúčania, navštívte stránku q9.sk/p2, q9.sk/p3, prince-2.sk alebo môj profil linkedin.com/in/branogablas/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 331972x
Priemerná čítanosť článkov: 4742x

Autor blogu

Odkazy