Založ si blog

Projektové vzdelanie bude od januára drahšie

Medzi najznámejšie metodiky projektového riadenia v Slovenskej republike patrí PMI , IPMA a PRINCE2® . U posledného menovaného nastávajú od budúceho roku významné zmeny. Vláda Veľkej Británie, ktorá je vlastníkom metodiky, sa rozhodla od 1.1.2014 udeliť licenciu na niekoľko vzdelávacích programov v oblasti projektového riadenia firme Axelos . Doterajším majiteľom licencie bola APMG . Jedná sa o 7 vzdelávacích programov a to : PRINCE2® , MSP® , M_o_R® , P3O® , MoU® , MoV® a ITIL® . Slovenských manažérov sa najviac týka školení PRINCE2® a ITIL®.

Firma Axelos je Joint Venture britskej vlády a firmy Capita . Britská vláda bude mať vo firme Axelos podiel 49% a Capita 51%. Firma Capita zaplatila za pridelenie licencie 10 miliónov libier a zároveň bude platiť ďalších 9,4 milióna libier ročne prvé 3 roky. Axelos už oznámil autorizovaným školiacim agentúram ( ATO ), že od januára sa budú zvyšovať administratívne poplatky za realizovanie certifikačnej skúšky. Výška poplatku, o ktorý sa budú správne poplatky zvyšovať, zatiaľ nebola oznámená, ale niekoľko zdrojov odhaduje, že by mohlo dôjsť až k 100% navýšenie poplatkov .
Zvýšením poplatkov bude najviac postihnuté školenie PRINCE2® , ktoré je najrozšírenejší zo všetkých uvedených metodík .
V súčasnosti sa cena kurzu PRINCE2® Foundation pohybuje od 890€ (prince-2.sk) do 1.040€ (nextlevelconsulting.eu) . Predpokladá sa, že od budúceho roka môže školenie zdražieť o 100 – 200€ za predpokladu, že nezdražejú aj iné vstupy pre školiace agentúry. Lacnejší je eLearning PRINCE2® ( 690€), ktorý poskytujú niektoré agentúry, ale aj tam je podmienkou realizovať záverečnú skúšku pred koncom roka 2013, ak sa chcete vyhnúť zdraženiu. Pre tých, ktorí chcú získať certifikát Practitioner bude zdraženie ešte výraznejšie a cena certifikátu sa môže zvýšiť až o 300€ .

APMG zostáva akreditačnou autoritou na akreditáciu školiacich agentúr a školiteľov, bude aj naďalej distribuovať testovacie otázky, vyhodnocovať výsledky skúšok a vydávať certifikáty. Dá sa preto predpokladať, že sa nezmení štýl ani obtiažnosť skúšok.

Záujemcovia, ktorí uvažujú o realizovaní niektorého z uvedených školení, by to mali urobiť čo najskôr, pretože je možné, že z dôvodu zmeny kompetencií bude na začiatku budúceho roka obmedzený počet školení a zároveň už budú školenia stáť viac .
Ak ste sa rozhodli školenie realizovať, tu je kalendár školení :

http://www.nextlevelconsulting.eu/sk/projektove-riadenie/vzdelavanie/certifikacie.html

http://prince-2.sk/index.php/calendar/view_calendar/

http://potifob.sk/kalendar

http://www.itsm.sk/sk/vzdelavanie/PRINCE2-/Kurz-PRINCE2-Foundation-Practitioner.alej

http://www.projektoveriadenie.sk/content/kurzy_prince2_projektove_riadenie

http://www.2bcognitus.com

Ak neviete, či školenie potrebujete alebo nie, môžete si kúpiť dvojjazyčný školiaci manuál Základy metódy projektového riadenia PRINCE2® ( www.prince2manual.sk), kde nájdete odpovede na otázky z oblasti projektového riadenia. Cena manuálu sa pohybuje od 30 do 38,5€ .

Konečne zmysluplná podpora štátu

22.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Konečne zmysluplná podpora štátu

10.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Aj pomáhať je treba vedieť – sociálny marketing v praxi

27.07.2021

Príbeh, možno ako desiatky podobných. Dve mladé dievčatá s matkou žijú v zhorenom dome. Život bol k nim nemilosrdný, ale oni sa nevzdávajú. Tento príbeh možno bude mať šťastný koniec. Celý článok o ich osude nájdete v Denníku N. Takto vyzerá dom, v ktorom mladé ženy reálne bývajú. Na tomto príbehu ma zaujali 2 veci. V prvom rade, že mladé dievčatí si nezúfajú, [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

rebel

Ak chceš byť prvý, nestavaj sa do radu... Aj to je dôvod, prečo som sa pustil oblastí, ktorým sa iní vyhýbajú. Agilné poradenstvo, moderný Internetový marketing moderné formy vzdelávania. Napísal som niekoľko eBookov o projektovom riadení a marketingu. Naša firma je na čele vzdelávacích agentúr, čo sa týka kvality a moderných vyučovacích technológií, Ak si chete pozrieť moje odporúčania, navštívte stránku q9.sk/p2, q9.sk/p3, prince-2.sk alebo môj profil linkedin.com/in/branogablas/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 330949x
Priemerná čítanosť článkov: 4728x

Autor blogu

Odkazy