Založ si blog

Agilný = Živelný? ? ?

V projektovom riadení sa často opakuje slovo agilné metódy, agilný spôsob riadenia. Slovo „agilita“ sa nachádza aj v ostatných komerčných oblastiach. Čo to vlastne je? Konkrétna definícia sa veľmi ťažko hľadá, preto pridám vlastné vysvetlenie.

V prvom rade vychádzam z manifestu Agilného riadenia projektov:

1. Jednotlivci a interakcie medzi nimi sú dôležitejší ako  procesy a nástroje

2. Fungujúci softvér (výsledok projektu) je dôležitejší ako podrobná dokumentácia

3. Spolupráca so zákazníkom je dôležitejšia ako rokovania o zmluve

4. Reagovanie na zmeny je dôležitejšie ako striktné sledovanie plánu

Nebudem tu detailne rozoberať, čo znamenajú tieto tvrdenia, ale v podstate ide o to, že je dôležité, aby pri tvorbe akéhokoľvek produktu úzko spolupracovali dodávateľ aj používateľ, aby sa sústredili na dodanie produktu s čo najvyšším prínosom pre zákazníka a zároveň, aby sa pri tvorbe produktu pružne reagovalo na zmeny či už v zadaní, ale aj v externých podmienkach. Agilné metódy sa uplatňujú hlavne v prostredí vzájomnej dôvery zákazníka a dodávateľa.

Ako príklad by som uviedol vývoj mobilných telefónov. Zo skúseností vieme, že životnosť telefónu na trhu je zhruba 1 rok. Keď sa obzrieme nazad, tak napríklad Samsung and iPhone prinášajú každý rok nový model. Viete si predstaviť klasickú situáciu napríklad z našej štátnej správy, že pol roka sa pripravuje špecifikácia, pol roka sa obstaráva a potom sa 2 roky vyvíja a nasadzuje nový systém. Ako by vyzeral nový mobil, keby sa jeho špecifikácia definovala pred tromi rokmi a potom sa to všetky zmrazí nemenným kontraktom? (V mnohých prípadoch verejného obstarávania je totiž takmer nemožné realizovať akékoľvek zmeny v špecifikácii). Potom sa často stáva, že takto postavený projekt je vopred odsúdený k neúspechu (hoci veľa projektov sa oficiálne deklaruje ako úspešné).

Už zo samotnej podstaty agility vyplýva potreba úzkej spolupráce dodávateľov a odberateľov, čo je v mnohých oblastiach veľmi ťažké dosiahnuť a preto sa naďalej uplatňujú klasické metódy riadenia s pevným plánom a striktným kontraktom.

Jedným z princípov agilného riadenia je „Just In Time“, ktorý znamená dodanie tovaru do procesu výroby práve vtedy, ke´d ho potrebujem, čo podstatne eliminuje náklady na skladovanie. Zavedením takéhoto spôsobu riadenia sa Toyota stala svetovým lídrom pri výrobe osobných áut. Avšak agilné metódy sa najviac používajú prí riadení projektov z oblasti IT, kde je pokrok v technológiách najrýchlejší a akékoľvek „zmrazenie vývoja kontraktom“ môže viezť k neúmernému plytvaniu zdrojmi.

Medzi najznámejšie systémy Agilného riadenia patrí SCRUM. Scrum vychádza z termínu na rugby, ktorý charakterizuje chaotický, ale pritom organizovaný pohyb po ihrisku. Podobné slovo v slovenčine je „skrumáž“. SCRUM je Framework, teda iba akýsi rámec. Nepoužíva plán projektu ani nepredpisuje žiadne dokumenty, ktoré by sa mali vypĺňať a nechávať schvaľovať. Keď školím Scrum, tak to porovnávam so situáciou na sídlisku. Všetky tie pekné vyasfaltované chodníky sú „Klasické metódy riadenia“ a tie vyšliapané cestičky, kade ľudia v skutočnosti chodia, je Scrum. Čiže slovo agilný možno nie je úplne presne preložené slovom „živelný“, ale je to niečo, čo je rozhodne bližšie k ľudskej povahe.

Konečne zmysluplná podpora štátu

22.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Konečne zmysluplná podpora štátu

10.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Aj pomáhať je treba vedieť – sociálny marketing v praxi

27.07.2021

Príbeh, možno ako desiatky podobných. Dve mladé dievčatá s matkou žijú v zhorenom dome. Život bol k nim nemilosrdný, ale oni sa nevzdávajú. Tento príbeh možno bude mať šťastný koniec. Celý článok o ich osude nájdete v Denníku N. Takto vyzerá dom, v ktorom mladé ženy reálne bývajú. Na tomto príbehu ma zaujali 2 veci. V prvom rade, že mladé dievčatí si nezúfajú, [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

rebel

Ak chceš byť prvý, nestavaj sa do radu... Aj to je dôvod, prečo som sa pustil oblastí, ktorým sa iní vyhýbajú. Agilné poradenstvo, moderný Internetový marketing moderné formy vzdelávania. Napísal som niekoľko eBookov o projektovom riadení a marketingu. Naša firma je na čele vzdelávacích agentúr, čo sa týka kvality a moderných vyučovacích technológií, Ak si chete pozrieť moje odporúčania, navštívte stránku q9.sk/p2, q9.sk/p3, prince-2.sk alebo môj profil linkedin.com/in/branogablas/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 331997x
Priemerná čítanosť článkov: 4743x

Autor blogu

Odkazy