Založ si blog

Zarábanie na Internete – časť 2, praktické rady

V minulom článku som písal všeobecne o možnostiach zarábania na Internete, dnes sa už budem venovať prvému typu zarábania. Tento spôsob vyžaduje základné znalosti angličtiny alebo aspoň majte po ruke niekoho, kto to vie. Jedná sa o predávanie tovaru na Internete. Vyžaduje to pomerne dosť času a je vhodné, ak máte poštu po ruke, lebo ináč vám narastú náklady na doprave.

Čo budete predávať?

Môžete predávať zaujímavé veci aj „tretky“. Takže, ako zistíte, čo sa predáva? Stačí ak navštívite servery ako Bazos.sk, bazar.sk, mimibazar.sk, susednská burza na Facebooku a podobne. To je miesto, kde sa predáva najviac vecí. Dobrým tipom sú aj niektoré zľavové portály, ktoré predávajú niektoré veci, napríklad somnajlacnejsi.sk.  Zľavové portály majú vúhodu v tom, že si môžete aj pozrieť, koľko sa už tých predmetov predalo, takže asi viete odhadnúť záujem.

Čiže budete predávať nové veci, väčšinou čínskej výroby. Vždy sa nájde niečo, čo frčí. Pred pár rokmi to boli plastové hodinky, minulý rok to boli gumičky…

Aká je cena?

Nákupná cena tých predmetov je ďaleko nižšia, než za čo sa predávajú. Čiže ak ich nájdete na zľavovom portáli, tak ich nákupná cena je maximálne 50% z predajnej ceny (teda už z ceny po zľave). Ja som napríklad rýchlo potreboval teleskopickú tyč na upevnenie GoPro kamery. Na Bazoši som ju kúpil za 13€ (a mal som je hneď), ale keby som ju kúpil v Číne, stála by 3€ aj s dopravou (ale mal by som ju za 2 týždne).

Takže v prvom rade si urobte prieskum trhu, čo sa najviac predáva a za koľko sa to predáva.

Kde to kúpim?

Tak sa poďme pozrieť na to, kde môžete kúpiť takýto tovar. Je niekoľko overených zdrojov, ktoré som otestoval. Samozrejme určite natrafíte aj na ďalšie zdroje alebo vám ich niekto doporučí. Je na vás, pre čo sa rozhodnete. Prvá stránka, kam idem, ak chcem niečo kúpiť je ebay. Teraz prichádzame k tomu, že už musíte mať základnú znalosť angličtiny. Viete so pomôcť aj internetovými slovníkmi a prekladačmi napríklad slovnik.sk alebo Google translate (ten vám preloží celé vety). Napíšte do prehliadača hľadaný výraz a dostanete tisíce výsledkov. Ak ste skúsení vo vyhľadávaní, je možné výber zúžiť pridaním ďalšieho slova (napríklad, ak nájdete predmet, ktorý chcete kúpiť, tak vyberte niektoré typické slová z jeho popisu a vyhľadávanie realizujte znova). Dôležité sú položky, ako je dodávka – môže tam byť napísané „Free shipping“ alebo si kliknite na tlačidlo „Shipping and payments“ a získate informáciu, či sa tovar zasiela na Slovensko a koľko stojí dodávka. Takisto vyskúšajte aj nemeckú verziu ebay.de, hlavne keď ovládate nemecky. Ceny sú v dolároch alebo v EURO. Pri dolároch predpokladajte, že výmenný kurz je 1:1 (kedysi sme dostali 1,4 USD za jedno EURO, bohu6ia2 v posledn7ch rokoch EURO silno devalvovalo). Na serveri Ebay sa musíte štandardne zaregistrovať a môžete nakupovať. Populárny je aj server DX.com a nový server Lightinthebox, len tam som mal problém so zadaním PSČ, tak neviem, či to odstránili. Táto stránka síce hovorí slovensky a deklaruje aj podporu, ale na moje požiadavky nikdy neodpovedali. Ak si niečo nájdete na ich stránke, tak potom to pravdepodobne predávajú aj na Ebay, tak to kúpte tam…  Veľmi pekná a spoľahlivá služba je aj Sunsky, s ktorou mám dlhoročné skúsenosti. Tam je možné vybrať viacero spôsobov dopravy. Ak si vyberiete DHL, tak to máte doma za pár dní, ak treba preclia to za vás, len sú pomerne „drahí“. Ostatné služby trvajú oveľa viac a pravdepodobne si budete musiať vystáť rad na colnici (v ďalšom článku si povieme, ako sa tomu dá vyhnúť). Raz som vyskúšal aj shop Aliexpress. Keď neskôr budete chcieť nakupovať vo väčších množstvách, najvhodnejší je Alibaba.com, len tu musíte byť trochu skúsenejší, lebo na stránke zvyčajne nemajú ceny a musíte im napísať čo chcete. Tam je zvyčajne jeden kus (Sample) oveľa drahší, ako 10 alebo 100 kusov. Podľa objemu máte takisto na výber lodnú dopravu (Paleta, kontajner) alebo leteckú dopravu. Lodná doprava je podstatne zložitejšia a preto sa teraz nebudem tejto možnosti venovať.

Čo mi to prinesie?

Podľa toho, čo sa rozhodnete predávať, budete mať zisk na jednom balíčku od 2 do 20 EURO, čiže ak sa budete predávaniu venovať hodinku denne, predáte 2-3 predmety, tak môžete počítať so ziskom 300-600€ mesačne. Spočiatku to bude menej, ale keď budete skúsenejší, tak váš mesačný príjem môže prevýšiť aj 1000EURO a pritom nemusíte ani odísť zo súčasného zamestnania.

Čo ďalej?

Teraz vás nechám, pozrite si, či by vám tento spôsob zarábania vyhovoval a ak áno, tak v budúcom článku vám poradím, ako bezpečne zaplatiť za tovar, ako ho dostať na Slovensko, ako sa „legálne“ vyhnúť trápnej procedúre na colnici a ako ho predávať na Slovensku.

Konečne zmysluplná podpora štátu

22.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Konečne zmysluplná podpora štátu

10.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Aj pomáhať je treba vedieť – sociálny marketing v praxi

27.07.2021

Príbeh, možno ako desiatky podobných. Dve mladé dievčatá s matkou žijú v zhorenom dome. Život bol k nim nemilosrdný, ale oni sa nevzdávajú. Tento príbeh možno bude mať šťastný koniec. Celý článok o ich osude nájdete v Denníku N. Takto vyzerá dom, v ktorom mladé ženy reálne bývajú. Na tomto príbehu ma zaujali 2 veci. V prvom rade, že mladé dievčatí si nezúfajú, [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

rebel

Ak chceš byť prvý, nestavaj sa do radu... Aj to je dôvod, prečo som sa pustil oblastí, ktorým sa iní vyhýbajú. Agilné poradenstvo, moderný Internetový marketing moderné formy vzdelávania. Napísal som niekoľko eBookov o projektovom riadení a marketingu. Naša firma je na čele vzdelávacích agentúr, čo sa týka kvality a moderných vyučovacích technológií, Ak si chete pozrieť moje odporúčania, navštívte stránku q9.sk/p2, q9.sk/p3, prince-2.sk alebo môj profil linkedin.com/in/branogablas/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 331970x
Priemerná čítanosť článkov: 4742x

Autor blogu

Odkazy