Založ si blog

Kuba – Havana padne do 10 rokov. . .

Čo som vedel o Kube? Že tam bol diktátor, že Fidel Kastro sa ho pokúsil zvrhnúť, že ho chytili a zavreli, že ho pustili na amnestiu, že sa znova pokúsil zvrhnúť diktátora a druhý krát sa mu to už podarilo a že tam vládne dodnes. (Dnes to už nie je Fidel, ale jeho brat Raul, Fidel bohužiaľ niekoľko týždňov pred mojou cestou na Kubu zomrel, ale o tom neskôr). Na Kubu sme nešli so žiadnou cestovnou kanceláriou a netrávili sme celý pobyt niekde v turistickom rezorte , ale pekne po svojej „osi“, aby sme videli trochu aj tú odvrátenú stranu Kuby.

Naša prvá cesta viedla do Havany (hoci lietadlo pristálo vo Varadere..). Aby sme boli bližšie k histórii, ubytovali sme sa v súkromnom byte (Casa particular) v starej Havane.

O Kube sme si toho dosť prečítali vopred na Internete a tak nás nezaskočilo veľké množstvo amerických limuzín z 50-tych a 60-tych rokov. V dôsledku embarga, ktoré uvalili na Kubu USA sa nemohli dovážať žiadne autá s výnimkou tých „sovietskych“, takže tam behá ohromné množstvo Lád a Moskvičov. Kubánci sú zruční opravári a dokážu tieto autá udržiavať aj napriek tomu, že sa už desiatky rokov nevyrábajú a originálne náhradné diely nie sú k dispozícii.

p2150670-auto_resize p2150671_resize

 


V komunizme som prežil veľkú časť života a tak si veľa toho ešte pamätám, ale to je len slabý odvar toho, čo je dnes na Kube. Je tam obrovský sociálny kontrast. Na jednej strane je väčšina národa, ktorý majú priemerný plat 13 EURO mesačne, na druhej strane sú deti podnikateľov, ktorých oblečenie, mobil a iné doplnky stáli možno 200 EURO. Na predmestiach miest a dedinách sa ľudia vozia na bričkách ťahaných koňmi alebo volmi, v mestách sa vozia na vyblýskaných moderných autách. O kubánskych kontrastoch budem písať v niektorom zo svojich článkov, ale teraz sa idem venovať Havane. Stará Havana bola pred 50 rokmi nádherné a živé mesto, dnes je to jedna obrovská zrúcanina.

 p2150665_resize

p2150666_resize

 

Prečo sa to stalo? Keď Fidel vyhnal (alebo sa iným spôsobom zbavil pôvodných obyvateľov), pridelil tieto domy rodinám revolucionárov a inej chudobe. Ale zabudol pritom na jednu vec. Ak dal ľuďom zarobiť 13 EURO mesačne, títo si nemohli dovoliť investovať do obnovy a nádherné budovy začali chátrať a chátrať a chátrať a padať…..

A tu je výsledok..

Havana padne do 10 rokov…

Ak chcete ešte vidieť starú Havanu, poponáhľajte sa. Denne tam padajú domy ľuďom na hlavu. Podpery, ktoré kedysi istili balkóny potrebujú podpery. Všetky krása koloniálnej výstavby sa stráca v ruinách. Pre obyvateľov je to súčasť života a spokojne žijú v susedstve padnutých domov. A zbohatlíci si vedľa stavajú nové domy, ktoré iba veľmi zďaleka pripomínajú pôvodnú architektúru.

p2150081_resize

Často-krát bolo vidieť padnutú prednú časť domu a v zadnej časti veselo žili ľudia. Ak náhodou padlo schodisko, nahradili ho rebríkom..

p2150641_resize

Niekedy je až neuveriteľné v akých zrúcaninách ešte vidieť pohyb. Ako turista som mal problém prejsť vôbec popri stavbe, kde sa z okna kľudne pozerala staršia Kubánka.

p2150642_resize

Prádlo na sušiakoch je typickým znakom, že tam niekto býva..

p2150601_resize

Nie je problém z výťahu urobiť garsónku..

O mojich postrehoch z Kuby budem ešte písať v budúcich článkoch. Neberte to prosím ako cestopis, ale skôr o kruté zrkadlo komunizmu v krajine, kde dnes znamená pred 50 rokmi….

Konečne zmysluplná podpora štátu

22.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Konečne zmysluplná podpora štátu

10.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Aj pomáhať je treba vedieť – sociálny marketing v praxi

27.07.2021

Príbeh, možno ako desiatky podobných. Dve mladé dievčatá s matkou žijú v zhorenom dome. Život bol k nim nemilosrdný, ale oni sa nevzdávajú. Tento príbeh možno bude mať šťastný koniec. Celý článok o ich osude nájdete v Denníku N. Takto vyzerá dom, v ktorom mladé ženy reálne bývajú. Na tomto príbehu ma zaujali 2 veci. V prvom rade, že mladé dievčatí si nezúfajú, [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

rebel

Ak chceš byť prvý, nestavaj sa do radu... Aj to je dôvod, prečo som sa pustil oblastí, ktorým sa iní vyhýbajú. Agilné poradenstvo, moderný Internetový marketing moderné formy vzdelávania. Napísal som niekoľko eBookov o projektovom riadení a marketingu. Naša firma je na čele vzdelávacích agentúr, čo sa týka kvality a moderných vyučovacích technológií, Ak si chete pozrieť moje odporúčania, navštívte stránku q9.sk/p2, q9.sk/p3, prince-2.sk alebo môj profil linkedin.com/in/branogablas/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 330962x
Priemerná čítanosť článkov: 4728x

Autor blogu

Odkazy