Plynová hystéria zachvátila Slovensko

20. júna 2011, rebel, Internet Marketing

Naša firma má úzke kontakty s dodávateľmi elektrickej energie a plynu. Aby sme uľahčili odberateľom komunikáciu s dodávateľmi, vytvorili sme projekt, ktorý má za úlohu monitorovať dodávateľov elektrickej energie a plynu. Aby sme boli čo najviac prítomní na internete, vytvorili sme nasledovné stránky.

www.elektrickaenergia.sk
www.elektricka-energia.sk
www.dodavateliaplynu.sk
www.dodavatelia-plynu.sk
www.dodavatelia-elektriny-plynu.sk

Na stránkach sú užitočné informácie pre odberateľov elektriny a plynu, ale týmto aspektom sa nebudem zaoberať. Stránky obsahujú možnosť zadať dopyt a dodávatelia elektriny a plynu urobia sami cenovú ponuku. Toto bol nutný úvod, aby som vysvetlil podklady, s ktorými budem pracovať.

Takže čo sa stalo?

Po oznámení zvýšenia cien plynu, dramaticky vstúpil počet žiadostí o nacenenie. Zatiaľ čo v období pred zdražením plynu sa pohyboval denne počet žiadostí medzi 1 a 2, po ohlásení zdraženia vystúpil tento počet až na 32 denne.

Tu je graf znázorňujúci počet objednávok v závislosti na dátume:

Podobný osud stretol aj našu Internetovú stránku. Z bežného počtu 30-50 návštev denne stúpla návštevnosť na takmer 400. (Monitorovanie cez Google analytics).

 

Čo to znamená?

Takže až teraz sa dostávam k tomu, prečo som písal tento článok. Slováci sa zachovali ako sa očakávalo. Hoci celkový počet žiadostí cez našu stránku v tomto období je približne 100, to by neznamenalo žiadny dramatický nárast. Ak však vezmeme do úvahy, že v minulosti za rovnaké obdobie to bolo približne 10, môžeme skonštatovať 10 násobný nárast žiadostí. Predpokladám, že rovnakú paniku spozorovali aj dodávatelia plynu.

Napriek tomu, že SPP žiadal už dlhší čas o zdraženie plynu až o 30%, je zaujímavé, že už 7% zdraženie vyvolalo paniku. Pri tejto príležitosti by som chcel nastoliť otázku. Keby plyn zdražel o 2%, vyvolalo by to paniku? Keby zdražel o 1%, vyvolalo by to paniku? Obávam sa že na Slovensku vyvolá paniku čokoľvek. Pokiaľ viem, SPP nie je ani zďaleka spokojný s cenovým rozhodnutím URSO, takže môžeme očakávať ďalšie paniky.