Konečne zmysluplná podpora štátu

22. novembra 2022, rebel, Nezaradené Projekty

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená.
Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“.

Komu je podpora určená

Podpora je určená všetkým zamestnaných občanom SR, ktorí sú aktuálne v pracovnom pomere a ich pracovné miesto je ohrozené, alebo plánujú zmeniť pracovné miesto a potrebujú zvýšiť kvalifikáciu. Podporované vzdelávanie na účel tohto projektu je vzdelávanie zamerané na individuálne potreby, možnosti a schopnosti záujemcu o zamestnanie s ohľadom na požiadavky trhu práce, s prihliadnutím na potrebné zručnosti najmä v oblasti nedostatkových profesií, digitalizácie a automatizácie a zeleného hospodárstva.

Aká je procedúra na získanie podpory?

V prvom rade je potrebné, aby každý záujemca bol registrovaný na úrade práce ako záujemca o zamestnanie. Takáto registrácia sa dá realizovať po osobnej návšteve úradu alebo aj na diaľku.
Všetky potrebné dokumenty je možné stiahnuť zo stránky úradu práce.

Ktoré reálne vzdelávanie je podporované?

Záujemca si môže vybrať akékoľvek vhodné školenie, ktorého poskytovateľom je firma registrovaná v SR a ktorého hodnota neprevyšuje zhruba 1800€. Čo sa týka našich školiacich aktivít, tak žiadatelia majú najčastejšie záujem o školenie projektového riadenia PRINCE2, Scrum, ITIL alebo PMO. Je zjavné, že tento typ školení je podporovaný úradom práce a k dnešnému dňu už máme schválených okolo 20 žiadostí.
Nestrať prácu - vzdelávaj sa
Autor fotografie: thisisengineering

Aký je postup pri žiadaní o podporu?

Po zaregistrovaní sa na úrade práce je potrebné nájsť vhodné školenie a požiadať organizátora o dodanie podkladových materiálov. Nie všetci školitelia poskytujú túto možnosť, lebo je s tým spojená určitá administratívna práca, výsledok je neistý a preplatenie nákladov je niekoľko týždňov po ukončení školenia. Okrem toho aj uchádzač musí vysvetliť, prečo potrebuje dané školenie, prečo si vybral danú školiacu agentúry a že cena je konkurenčná.

Do kedy je potrebné podať žiadosť?

Program „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“ by mal trvať do polovice budúceho roka, ale je veľmi pravdepodobné, že jeho trvanie bude individuálne, podľa toho, v ktorých okresoch budú vyčerpané prostriedky. Odporúčam preto žiadať o podporu čím skôr a školenie realizovať neskôr, aby sa nestalo, že neskôr už bude znížená maximálna suma na preplácanie kurzu alebo bude úplne zastavené prijímanie žiadostí, tak ako sa to stáva pro projektoch KOMPAS a REPAS, ktoré sú určené na vzdelávanie nezamestnaných uchádzačov o zamestnanie vedených na úrade práce.