Založ si blog

Kedy bude kríza „istá“

Zníženie Ratingu USA agentúrou Standard&Poor’s rozhýbalo svetové akciové burzy do tej miery, že mnohí experti začínajú porovnávať k počiatkom krízy v roku 1929. Sú rovnaké podmienky dnes aké boli dôsledkom „Veľkej krízy?“

V roku 1929 došlo k určitému prehriatiu ekonomiky. Po 4 rokoch enormného rastu (mnohé firmy zvýšili ceny svojich akcií až o 120%) sa ukázalo, že trhové ceny sú prehnané oproti skutočnej hodnote. Za prvý mesiac krízy stratili akcie v priemere 33% ceny a do roku 1932 stratili až 90% svojej ceny.

Sú tieto predpoklady naplnená aj dnes? Čiastočne určite áno. Len súčasná ekonomika nedokáže dlhodobo skrývať nadhodnotenú cenu akcií a signály oveľa skôr odhalia previnilcov. Všetci si určite pamätáme bankrot firmy ENRON v roku 2001 alebo megakrízu .COM (dot com) v roku 2000, kedy v priebehu niekoľkých mesiacov stratili niektoré internetové firmy veľkú časť svojej hodnoty. V priemere sa predpokladá, že firmy stratili okolo 5 biliárd dolárov (čo v tom období predstavovalo takmer 50% amerického dlhu). No a v neposlednom rade to bola „hypotekárna kríza“ spred 3 rokov, ktorá dodnes máva so svetovými ekonomikami. Dá sa predpokladať, že takto nadhodnotených firiem existuje na trhu viac a ak sa odhalia v krátkom časovom intervale, budú čiastočne splnené predpoklady z roku 1929.

V roku 1929 však dolár nezaznamenal výraznejšiu infláciu oproti predchádzajúcemu obdobiu. Dnes je situácia opačná. Investori začínajú strácať dôveru v dolár a čoraz viac sa uchyľujú k švajčiarskemu Franku a japonskému Yenu. Umelé posilňovanie týchto mien však neteší domácich ekonómov a výrazne zdražuje export, čo môže výrazne oslabiť domácu ekonomiku Švajčiarskla a Japonska. Môže tu vzniknúť nožnicový efekt, kedy začne dolár výrazne strácať svoju hodnotu (veľmi to súvisí s tým, ako sa zachová Čína). To síce posilní americký export, ale za cenu celkového zníženia dôvery v Dolár.

A ako je na tom EURO? Nie je to oveľa lepšie. Keby bolo v tomto okamihu EURO „zdravé“, mohla na poklese Dolára profitovať Európska únia. Samozrejme, znížením kurzu by stratila na exporte, ale mnohé svetové štáty, ktoré majú dnes hlavnú obchodnú menu Dolár by začali uvažovať o zvýšení podielu EURA.

Takže, čo nás čaká? Celý svet sa obracia na Newyorskú burzu. Verím, že piatkové emócie cez víkend ochladli a politici sa predbiehali v prinášaní „dobrých správ“. Takže kedy to vypukne? Newyorská burza otvára o 9:30, čo je 15:30 nášho času. Najťažší bude dnešný deň. Ak sa celý týždeň neudeje nič podstatné, svet si môže trochu vydýchnuť. Karty môžu zamiešať ďalšie 2 Ratingové agentúry Moody´s a Fitch, ktoré zatiaľ ponechali USA najvyšší Rating AAA.

Nechajme sa príjemne prekvapiť.

Konečne zmysluplná podpora štátu

22.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Konečne zmysluplná podpora štátu

10.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Aj pomáhať je treba vedieť – sociálny marketing v praxi

27.07.2021

Príbeh, možno ako desiatky podobných. Dve mladé dievčatá s matkou žijú v zhorenom dome. Život bol k nim nemilosrdný, ale oni sa nevzdávajú. Tento príbeh možno bude mať šťastný koniec. Celý článok o ich osude nájdete v Denníku N. Takto vyzerá dom, v ktorom mladé ženy reálne bývajú. Na tomto príbehu ma zaujali 2 veci. V prvom rade, že mladé dievčatí si nezúfajú, [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

rebel

Ak chceš byť prvý, nestavaj sa do radu... Aj to je dôvod, prečo som sa pustil oblastí, ktorým sa iní vyhýbajú. Agilné poradenstvo, moderný Internetový marketing moderné formy vzdelávania. Napísal som niekoľko eBookov o projektovom riadení a marketingu. Naša firma je na čele vzdelávacích agentúr, čo sa týka kvality a moderných vyučovacích technológií, Ak si chete pozrieť moje odporúčania, navštívte stránku q9.sk/p2, q9.sk/p3, prince-2.sk alebo môj profil linkedin.com/in/branogablas/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 331759x
Priemerná čítanosť článkov: 4739x

Autor blogu

Odkazy