Založ si blog

Ako si správne vybrať meno domény?

Mnoho podnikateľov sa v súčasnosti rozhoduje založiť si vlastnú stránku a hľadá vhodnú doménu. Tu je niekoľko tipov.

V prvom rade sa musíte rozhodnúť, či chcete prevádzkovať na doméne stránky na Slovensku, v Čechách alebo celosvetovo?

Ak chcete prevádzkovať stránku na Slovensku (teda vaša stránka bude po slovensky), najvhodnejšie bude použiť “.sk” doménu. Na registrovanie domény musíte použite firmu, ktorá je registrátorom domén. Pokiaľ ste firma, môžete sa aj vy stať registrátorom domén, ale toto nie je úplne vhodné riešenie. Prečo? Lebo štandardná cena za doménu ja 20€ plus DPH. Táto cena sa Vám zníži, ak budete registrátorom viac ako 100 domén. Preto je vhodné nájsť si firmu, ktorá už zaregistrovala tisíce domén a môže vám dať rovno zľavu.

Akého registrátora si vybrať.

Dobre si pozrite registračné podmienky. Pred časom sme mali registračnú firmu, ktoré bola ochotná dať nám zľavu len v prípade, keby sme mali viac ako 10 domén s tou istou koncovkou. Preto sme prešli k firme www.forpsi.sk. Aby som bol spravodlivý, tu je zoznam ďalších firiem, ktoré môžu byť horšie, rovnako dobré alebo lepšie, ale nikdy som ich nevyskúšal (www.websupport.sk, www.sk-domeny.sk, www.webhouse.sk, www.websuport.sk, www.domeny.sk..). Forpsi nám dalo lepšiu cenu za jednu doménu ako predchádzajúci registrátor za 10 domén.

Chcete podnikať aj v ČR?

České domény sú lacnejšie, takže ak chcete podnikať aj v ČR, tak je dobré mať českú doménu. České domény môžete zaregistrovať aj prostredníctvom svojho slovenského registrátora. Ak nechcete mať 2 samostatné domény pre ČR aj SR, navrhujem registrovať “.eu” doménu. EU domény sú lacnejšie a svoju stránku potom môžete mať v obidvoch jazykových verziách.

Chcete podnikať celosvetovo?

V tomto prípade je najlepšia “.com” alebo “.net” doména. Jej dostupnosť si takisto môžete overiť u svojho slovenského registrátora a môžete si ju tam aj zaregistrovať. V posledných rokoch bolo umožnené registrovať aj domény s inými koncovkami a tak môžete nájsť doménu s takmer akoukoľvek koncovkou. (Táto koncovka sa nazýva doména prvej úrovne).

Aké je správne doménové meno?

Kedysi bolo pre Google veľmi silným dôvodom pre uprednostnenie vašej domény pri vyhľadávaní práce doménové meno obsahujúce kľúčové slová z oblasti vášho biznisu. Vtedy mohli vzniknúť doménové mená ako napríklad www.plastove-okna-dvere.sk (toto je len ilustratívny príklad). Viacslovné domény môžu byť buď napísané bez spolu (www.plastoveoknadvere.sk) alebo s pomlčkami.

Dnes už pri vyhľadávaní nehrá až takú dôležitú úlohu existencia kľúčových slov v názve domény. Napriek tomu sa tento systém výberu domén stále používa, lebo môže byť ľahšie zapamätateľný pre potencionálneho zákazníka. Niekedy je vhodné dať do názvu domény aj spojku “a” napr. www.podlahyadlazby.sk.

Cez koho registrovať zahraničnú doménu?

Ako som už spomínal, zahraničnú doménu si môžete registrovať cez slovenského registrátora, ale môžete si zaregistrovať doménu aj v zahraničí. (dozvedel som sa, že Google kladie dôraz aj u koho je doména registrovaná a kde je prevádzkovaná, preto používam americké firmy na registrovanie aj prevádzku). Ja často používam registrátora www.whois.com. Môžete použiť aj firmu www.namecheap.com, www.godaddy.com (neodporúčam, vyžadujú neskutočné osobné údaje na registráciu), www.101domain.com, www,register.com a podobne. Na www.panabee.com si môžete skúsiť, aké variácie vašej domény sú dostupné. Takže, ak nájdete vhodný názov a je dostupná doména .com alebo .net, berte ju. Ak nie je dostupná, môžete vyskúšať niektorú z novozaložených koncoviek, ako je .space, .info, .info a podobne. Tieto doménu majú cenu okolo 10 dolárov. Pokiaľ potrebujete svoju stránku len dočasne, tak môžete mať prvý rok doménu za menej ako 1 dolár. Dávajte si pozor, aby ste nekúpili doménu, za ktorú v prvom roku zaplatíte pod 10 dolárov, ale potom jej cena stúpne na niekoľko desiatok dolárov ročne.

Kde hostovať zahraničnú doménu?

Toto je ďalšie dobrá rada nad zlato. Ak budete hostovať doménu na Slovensku a chcete, aby bola vaša stránka vyhľadateľná v USA, tak Google bude vašu doménu penalizovať a na prvé miesta vo vyhľadávaní sa nikdy nedostanete. Preto odporúčam, aby ste svoju doménu hostovali tiež v USA. V podstate máte 2 možnosti v závislosti od vašich osobných znalostí:

  1. kúpiť si server hosting u niektorej z osvedčených hostingových firiem (napríklad www.inmotionhosting.com alebo www.ixwebhosting.com ) Cena je tam niekoľko dolárov mesačne za doménu a zvyčajne máte bezplatnú skúšobnú dobu, ale po nej začnete platiť niektorý z vyšších programovov a rovno vám to strhnú za celý rok. Tak si treba dobre nastaviť, ktorý program chcete ešte počas bezplatnej prevádzky. Cena je oveľa výhodnejšia  ak chcete prevádzkovať viac domén….)
  2. kúpiť si virtuálny server (ak máte niekoho, kto vám pomôže s nakonfiguovaním servera). Tam potom môžete prevádzkovať ľubovoľný počet domén, akurát musíte dbať na výkon servera, aby ste ho nepreťažili. Cena sa tam pohybuje od 5 dolárov mesačne. My používame Digital Ocean a ak použijete túto linku, tak by vám mali dať 10 dolárov dole www.digitalocean.com/10off

Ak potrebujete vedieť ďalšie informácie, kontaktujte nás prostredníctvom blog.zbohatni.eu

Konečne zmysluplná podpora štátu

22.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Konečne zmysluplná podpora štátu

10.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Aj pomáhať je treba vedieť – sociálny marketing v praxi

27.07.2021

Príbeh, možno ako desiatky podobných. Dve mladé dievčatá s matkou žijú v zhorenom dome. Život bol k nim nemilosrdný, ale oni sa nevzdávajú. Tento príbeh možno bude mať šťastný koniec. Celý článok o ich osude nájdete v Denníku N. Takto vyzerá dom, v ktorom mladé ženy reálne bývajú. Na tomto príbehu ma zaujali 2 veci. V prvom rade, že mladé dievčatí si nezúfajú, [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

rebel

Ak chceš byť prvý, nestavaj sa do radu... Aj to je dôvod, prečo som sa pustil oblastí, ktorým sa iní vyhýbajú. Agilné poradenstvo, moderný Internetový marketing moderné formy vzdelávania. Napísal som niekoľko eBookov o projektovom riadení a marketingu. Naša firma je na čele vzdelávacích agentúr, čo sa týka kvality a moderných vyučovacích technológií, Ak si chete pozrieť moje odporúčania, navštívte stránku q9.sk/p2, q9.sk/p3, prince-2.sk alebo môj profil linkedin.com/in/branogablas/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 330937x
Priemerná čítanosť článkov: 4728x

Autor blogu

Odkazy