Založ si blog

Tip na miliónový biznis na Internete

Prečo dávam tip niekomu zarobiť veľké peniaze, keď si tie peniaze môžem zarobiť sám? Dobrá otázka. Odpoveď je jednoduchá, chcem ukázať, aké jednoduché je zarábanie na Internete, keď viete ako na to a zároveň nemám na to čas. Robím mnoho iných vecí (napríklad píšem tieto články) a proste na ďalšiu činnosť už nemám časovú kapacitu bez toho, že by som podstatne skrátil spánok. Napriek tomu si myslím, že ak dôsledne aplikujete to, o čom budem písať, dokážete bez veľkého úsilia zarobiť 2-3.000 EURO navyše.

V akej oblasti budem podnikať?

Budete podnikať v oblasti prekladateľských služieb. Áno, možno neviete ani slovo anglicky, nemecky alebo rusky, prezradím vám, ako môžete zbohatnúť práve na prekladoch. O čo je najväčší záujem? Dnes sa firmy snažia preniknúť do zahraničia a nechávajú si prekladať celé webové stránky, reklamné predmety, brožúrky, návody a podobne. A čo môžete ponúknuť vy? Kontrolu prekladu rodeným cudzincom. Budete dávať bežné otázky napríklad – chcete to mať v britskej angličtine alebo radšej v americkej alebo austrálskej?

Ako to môžem robiť, keď neviem cudzie jazyky?

No nájdete si na to ľudí. Jediné čo potrebujete je preloženie textu zo slovenčiny do jednoduchej angličtiny. Niekedy na to stačí translate.google.com, ale aj tam musíte mať niekoho, kto to skontroluje, či v preklade nie sú zásadné významové chyby alebo použité nesprávne synonymá.

Kto bude robiť preklady?

Všetky preklady budete robiť 2-stupňovo. Zo slovenčiny si necháte urobiť preklad do angličtiny (za predpokladu, že konečný preklad nie je do blízkych jazykov, ako je nemčina, ruština, francúzština, španielčina). Na túto prácu si môžete najať napríklad učiteľku angličtiny z neďalekej školy. Učitelia majú pomerne veľa času medzi vyučovacími hodiny a každé zarobené euro im príde vhod. Možno tiež poznáte nejakú dievčinu, ktorá bola v zahraničí ako au-pair alebo na brigáde alebo poznáte nejakého študenta alebo študentku v okolí, ktorá ovláda niektorý zo spomenutých jazykov.

Myslím, že nájsť niekoho, kto bude vedieť preložiť text do angličtiny nie je neprekonateľný problém. Ak sám viete celkom dobre anglicky – Bingo!!! Vaše príjmy sa ešte zvýšia. Čiže dostanete text, ktorý je preložený napríklad angličtiny. Objednávka môže znieť tak, že zákazník chce text preložený rodeným Angličanom, ale môže chcieť napríklad text preložený do japončiny, čínštiny, hindčiny, či iných exotických jazykov. To je ešte lepší biznis pre vás.

Ako získam perfektný preklad?

Tu narážam na informácie, o ktorých som už písal v mojom minulom článku na blog.zbohatni.eu. Internet je plný ľudí, ktorí chcú pre vás pracovať a sú z celého sveta. Vo všeobecnosti hovoríme o stovkách slov, ktoré vám preložia alebo skontrolujú. Napríklad za 5 dolárov vám rodený Američan skontroluje minimálne 500 slov, ale nie sú výnimkou ponuky, že vám skontroluje 2.000 a viac slov. Len pre porovnanie, u nás sa počítajú preklady na normostránky, kde je 1800 znakov. Ak zoberieme v priemere 4 znaky na jedno slovo, tak jedna normo-strana má okolo 400 slov, čiže 1.000 slov je 2 a pol štandardne normostránky. Bežne sa na Slovensku platí okolo 15€ za normostránku preverenú rodeným američanom/angličanom. Ak vám učiteľka preloží jednu normostránku za 5 EURO, tak za 2,5 stránky zaplatíte 12,50€ plus 5 dolárov (pre zjednodušenie 5 EURO) za kontrolu pravopisu (volá sa to proofreading), tak 2,5 normostránky vás bude stáť 17,5 €, pričom od zákazníka budete pýtať 37,5 €. Máte tam 20€ čistý zisk. A táto čiastka môže byť oveľa vyššia, ak bude zákazník chcieť preložiť do japončiny, čínštiny, či iného exotického jazyka, pričom vaše náklady budú rovnaké.

Kde nájdem v zahraničí prekladateľov?

Ak ste pozorne čítali moje články, tak ste našli zmienku o tom, že existujú zahraničné stránky, kde môžete nájsť freelancerov (jednotlivcov, ktorí sú odborníci v nejakej oblasti) z akýchkoľvek oblastí. Môžete tam o freelanceroch zistiť, akí sú dobrí, ako ich hodnotili iní záujemcovia pred vami. Najznámejšie portály, kde môžete nájsť takýchto ľudí sú www.fiverr.com a www.upwork.com. Na Fiverr je základnou cenou jeden GIG, ktorý predstavuje 5 dolárov, ale zaplatíte zaň 5,25 dolára (5% navyše). Všetky služby sa potom realizujú v násobkoch GIG-ov. Prípadne si môžete dohodnúť aj individuálnu cenu, ale o tom budem hovoriť v spomínanom webinári.

Upwork funguje trochu odlišne, tak zadáte text inzerátu, v ktorom zadefinujete, koho potrebujete, požiadavky a rozpočet a freelanceri vám sami dajú ponuku. Ďalej to funguje rovnako. S freelacerom si dohodnete podmienky práce, prípadne míľniky (ak sa bude jednať o postupnú dodávku) a zaplatíte vopred za jeho prácu portálu. Peniaze dostane freelancer iba v prípade, ak ste s jeho prácou spokojný, ináč, ináč môžete požadovať opravu alebo prerobenie dodanej práce, alebo dokonca vrátenie peňazí. Procedúra sa zdá zdĺhavá, ale ak niekto bude potrebovať preklad rýchlo a vy už budete mať svojich preverených freelancerov, tak budete schopní dodať prácu aj do 24 hodín. (V prípade urgentného dodania musíte opatrne pracovať s časovými zónami, v ktorých sa nachádzajú vaši freelanceri.)

Aké komplikácie môžem očakávať.

Môže sa vám stať, že nenájdete žiadnu učiteľku alebo študentku, ktorá by vám preložila texty do angličtiny. Ani to nie je neprekonateľná prekážka, pretože na Fiverr.com nájde aj veľa freelancerov zo Slovenska (ale hlavne z ČR), ktorí vám bez problémov urobia kvalifikovaný preklad do angličtiny. Ak si nájdete niekoho, kto žije, študuje alebo pracuje v zahraničí (hlavne v Británii alebo Írsku), tak možno jeho preklad bude tak kvalitný, že ďalšiu kontrolu pravopisu rodeným Angličanom alebo Američanom nebude potrebné realizovať.

Ďalšiu komplikáciu môže predstavovať nájdenie vhodného zákazníka (na Slovensku, ale aj v ČR), ktorý by mal o preklady záujem. Tu môžete zvoliť aktívny alebo pasívny prístup. Aktívny prístup je taký, že sa budete snažiť nájsť firmy, ktoré majú potenciál vyvážať svoje produkty alebo služby do zahraničia, zistíte si, či majú kvalitne urobenú webovú stránku a túto službu im ponúknete. Pasívny prístup je taký, že si necháte urobiť vlastnú stránku (zas napríklad cez Fiverr), urobíte dobre SEO (Optimalizáciu stránky), budete aktívny na sociálnych sieťach a zákazníci vás budú sami oslovovať. Prípadne môžete dať inzeráty na Google Adwords a tiež čakať, koho váš inzerát osloví… (V niektorom z ďalších článkov sa budem venovať tomu, ako využiť blog na získanie zákazníkov).

Tejto problematike sa budem venovať v niektorom z mojich webinárov, kde vám vysvetlím, ako celý systém funguje. Stačí, ak sa zaregistrujete do stránky www.zbohatni.eu a pošlem vám pozvánku na webinár.

Konečne zmysluplná podpora štátu

22.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Konečne zmysluplná podpora štátu

10.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Aj pomáhať je treba vedieť – sociálny marketing v praxi

27.07.2021

Príbeh, možno ako desiatky podobných. Dve mladé dievčatá s matkou žijú v zhorenom dome. Život bol k nim nemilosrdný, ale oni sa nevzdávajú. Tento príbeh možno bude mať šťastný koniec. Celý článok o ich osude nájdete v Denníku N. Takto vyzerá dom, v ktorom mladé ženy reálne bývajú. Na tomto príbehu ma zaujali 2 veci. V prvom rade, že mladé dievčatí si nezúfajú, [...]

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

rebel

Ak chceš byť prvý, nestavaj sa do radu... Aj to je dôvod, prečo som sa pustil oblastí, ktorým sa iní vyhýbajú. Agilné poradenstvo, moderný Internetový marketing moderné formy vzdelávania. Napísal som niekoľko eBookov o projektovom riadení a marketingu. Naša firma je na čele vzdelávacích agentúr, čo sa týka kvality a moderných vyučovacích technológií, Ak si chete pozrieť moje odporúčania, navštívte stránku q9.sk/p2, q9.sk/p3, prince-2.sk alebo môj profil linkedin.com/in/branogablas/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 331784x
Priemerná čítanosť článkov: 4740x

Autor blogu

Odkazy