Založ si blog

Zarábanie predajom produktov na Amazone

Pri práci v oblasti podnikania na Internete sa mi často stáva, že sa pri vyhľadávaní nejakého produktu dostanem na Amazon. Amazon.com už dávno nepredáva iba tlačené knihy, ale je aj najväčším predajcom fyzického tovaru (ktorý sa nedá poslať elektronicky)  na svete. Tovar tam môže predávať ktokoľvek a tu nastáva príležitosť pre celý svet. Najväčší trh na kúpu tovaru sú Spojené Štáty, ale predávať na Amazone môže ktokoľvek. Aj VY, hoci tovar nevyrábate.

Ako môžem predávať tovar na Amazone?

Väčšina predajcov tovaru na Amazone nikdy nevidí produkty, ktoré predáva. Ako to funguje? Predaj tovaru na Amazone by som mohol rozdeliť do viacerých krokov:

  1. Nájdenie vhodného tovaru, ktorý sa bude dobre predávať
  2. Nájdenie výrobcu (väčšinou v Číne, Hong-Kongu alebo na Taiwane)
  3. Vyrobenie tovaru a expedícia do skladu na Amazone
  4. Propagovanie a predaj tovaru na Amazone

Tento proces sa zdá byť jednoduchý, ale každý krok v sebe zahŕňa veľké množstvo komplikácií, cez ktoré musí prejsť každý predajca. Aktívne sa touto problematikou zaoberá Zdeněk Steiner a tu si môžete pozrieť jeho živé vysielanie s účastníkmi kurzu.

Kde sú úskalia?

Je pravda, že keď sa potencionálni záujemcovia o podnikaní na Amazone dozvedia o úskaliach spojených s podnikaním na Amazone, tak možno 90% si to rozmyslí. Ja osobne túto skúsenosť nemám, ale z ostatných vedomostí sa pokúsim vyhodnotiť túto oblasť.

Nájdenie vhodného produktu

Je veľa spôsobov, ako sa dá nájsť vhodný produkt na Internete, ktorý by ste mohli právať. Pár tipov som už uviedol v niektorom z mojich predchádzajúcich článkov. Toto je pravdepodobne jedna z najjednoduchších úloh, hoci aj tu by mal byť človek trochu skúsený. Je vhodné vybrať tovar, ktorý sa práve začína hromadne predávať. Keby ste si totiž vybrali produkt, ktorý sa síce hromadne predáva, ale jeho životný cyklus sa pomaly končí, tak sa  vám môže stať, že sa tovaru nebudete vedieť zbaviť a zbytočne budete platiť skladovacie poplatky.

Nájdenie výrobcu

Najjednoduchšie je nájdenie výrobcu na serveri Alibaba.com. Toto je akýsi katalóg výrobcov (ale často aj predajcov), kde nájdete tovar od výmyslu sveta. Prečo je potom ťažké nájsť výrobcu? Pri hľadaní výrobcu vášho tovaru sa stretnete s dvomi problémami.

  1. V prvom rade musíte odlíšiť výrobcov od predajcov. Na Alibabe totiž predávajú výrobky aj veľkosklady, ktoré zhromažďujú produkty od menších výrobcov. Môžete odoberať aj od veľkoskladu, ale riešenie akýchkoľvek technických problémov môže trvať nekonečne dlho.
  2. Keď už nájdete výrobcov, je pomerne ťažké vybrať si najvhodnejšieho. Papier znesie všetko a teda aj Webstránka a nemôžete sa spoliehať len na údaje, ktoré si tam výrobca sám napíše. Pri výbere väčšinou skončíte s 2-3 výrobcami, od ktorých si necháte poslať vzorky a následne sa rozhodnete.

Vyrobenie tovaru a zaslanie do skladov v Amazone

Čím viac kusov z jedného výrobku si necháte vyrobiť, tým bude jeho cena nižšia, takže vás to bude nabádať k tomu, aby ste nechali vyrobiť čím viac výrobkov. Potom ešte musíte dohodnúť obal produktu, aby spĺňal všetky zákonom stanovené informácie (legislatíva v USA môže byť v mnohých oblastiach ešte prísnejšia, ako v EÚ). Tovar vyrábate tak, že ho budete merať na palety, prípadne na kontajnery, lebo poslať kusovky je extrémne nákladné. Tovar necháte poslať do skladov Amazonu, ale pri tom sa ešte musíte postarať o preclenie v USA a iné činnosti, kým bude váš tovar možné predávať na Amazone.

Propagovanie tovaru

Toto je možno najzložitejšia úloha. Pokiaľ predávate tovar, ktorý už predávajú iní predajcovia, tak musíte zabezpečiť, aby si ľudia vybrali práve tovar od vás. Znamená to, že musíte zabezpečiť niekoľko pozitívnych “Reviews” – Odporúčaní (toto sa dá “kúpiť”, čiže niekomu za to zaplatíte). Takisto musíte získať nejakú trhovú výhodu, či už nižšiu cenu alebo nejakú špeciálnu funkcionalitu, ktorú podobné tovary nemajú.

Zhrnutie

Ak si pozorne pozriete video s ľuďmi, ktorí sa do toho školenia zapojili, tak uvidíte, že nie sú úplne nadšení. Prvý účastník v tom má už okolo 300.000 Kč a za kurz zaplatil skoro 80.000Kč (čo je spolu približne 13.000€). Za tovar platíte Amazonu skladné či sa tovar predáva alebo nie. Ak to robíte pre jeden produkt, tak tie jednotlivé náklady sú oveľa vyššie ako keby ste mali celý sortiment. Trochu môže byť handicap aj znalosť angličtiny, lebo ak urobíte v popise produktu zásadnú chybu, tak to môže byť dôvod, prečo to ľudia od vás nekúpia.

Z môjho pohľadu chcem skonštatovať, že predaj vlastných produktov na Amazone patrí určite k jednej z veľmi zaujímavých foriem zarábania na Internete a mnohí dosahujú aj stotisícové zisky ročne. Na druhej strane chcem povedať, že nepúšťajte sa do toho, ak nemáte dostatok finančných zdrojov, času a odhodlania. Tu sa totiž ani nedá prestať, lebo ak vyveziete tovar do skladov na Amazone, tak vám narastajú skladové poplatky či predávate alebo nie.

Odporúčal by som preto, aby ste sa do tohto druhu podnikania pustili len v prípade, ak už máte nejaké skúsenosti s podnikaním na Internete a hlavne musíte mať na 100% zaistenú odbornú podporu niekoho, kto predáva desiatky tovarov na Internete a vie vám poradiť v prípade akýchkoľvek problémov.

Konečne zmysluplná podpora štátu

22.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Konečne zmysluplná podpora štátu

10.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Aj pomáhať je treba vedieť – sociálny marketing v praxi

27.07.2021

Príbeh, možno ako desiatky podobných. Dve mladé dievčatá s matkou žijú v zhorenom dome. Život bol k nim nemilosrdný, ale oni sa nevzdávajú. Tento príbeh možno bude mať šťastný koniec. Celý článok o ich osude nájdete v Denníku N. Takto vyzerá dom, v ktorom mladé ženy reálne bývajú. Na tomto príbehu ma zaujali 2 veci. V prvom rade, že mladé dievčatí si nezúfajú, [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

rebel

Ak chceš byť prvý, nestavaj sa do radu... Aj to je dôvod, prečo som sa pustil oblastí, ktorým sa iní vyhýbajú. Agilné poradenstvo, moderný Internetový marketing moderné formy vzdelávania. Napísal som niekoľko eBookov o projektovom riadení a marketingu. Naša firma je na čele vzdelávacích agentúr, čo sa týka kvality a moderných vyučovacích technológií, Ak si chete pozrieť moje odporúčania, navštívte stránku q9.sk/p2, q9.sk/p3, prince-2.sk alebo môj profil linkedin.com/in/branogablas/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 331778x
Priemerná čítanosť článkov: 4740x

Autor blogu

Odkazy