Založ si blog

Amazon už roky okráda Slovákov. Aj vy ste obeťou?

Súčasťou mojej práce ako internetového marketera je aj hľadanie vhodných zdrojov informácií, článkov, videí, publikácií… Často pri tom kupujem elektronické knihy (eBooky), ktorých výhodou je hlavne to, že sa dajú čítať na bežnom telefóne alebo tablete a že takisto autor ich dokáže pomerne ľahko aktualizovať, takže zvyčajne zachytávajú najnovší vývoj. Veľmi dobrým zdrojom takýchto kníh je Amazon Kindle, ktorý  predáva aj tlačené knihy aj elektronické, ktoré sú primárne určené pre čítačky Kindle. A tu som zistil, že Amazon dosť výrazne okráda Slovákov a ešte výraznejšie Čechov.

Ako nás okrádajú?

Dôvodom sú nejasné zákony týkajúce sa DPH. Hoci máme jednotnú európsku legislatívu, v každej krajine si platenie DPH vysvetľujú ináč. Ako príklad uvediem to, že pokiaľ čo v niektorých krajinách EU predávate tovar alebo službu mimo EU, DPH sa automaticky nepridáva (predávate bez DPH). Ja som nedávno realizoval službu v Rusku a keď som ju fakturoval, tak mi plátca musel dať potvrdenie, že je platiteľom dane v Rusku, ináč by moja faktúra musela obsahovať aj DPH (takéto som mal ištrukcie z daňového úradu). To znamená, že ak si niekto cez Internet kúpi môj SW napríklad v Keni, tak mi buď dá od Keňského daňového úradu potvrdenie, že je plátcom DPH (ak také niečo existuje) alebo mu musím automaticky zaúčtovať slovenskú DPH. Toto bol len jeden príklad z mnohých. Túto nejasnú  daňovú situáciu využíva Amazon a vysvetľuje si naše daňové zákony po svojom.

Uvediem jednoduchý príklad. Tu je elektronická kniha, ktorú som chcel kúpiť na Amazone. Jej cena v dolároch je 9,62. Teda, takúto cenu vidí Američan.

amazon-2a

Akonáhle však Amazon zistil, že som zo Slovenska, okamžite sa zmenila cena na 11.99. Amazon Kindle Slovak

Amazon síce deklaruje, že má európsku pobočku v Írsku, ale na stránke stále figuruje sídlo v USA, takže by nemal účtovať žiadnu daň. Ale dobre. Na knihy je u nás DPH 10%, čiže ak Američan zaplatí 9,62, Slovák by mal zaplatiť 10,58. Predpokladám, že sa hneď ozve nejaký daniar a bude vykrikovať, že na elektronické knihy je daň 20%, a že kniha by mala stáť cca. 11,54. Ale ako vidíte na obrázku, Slovák si uvedenú knihu kúpi za 11,99, čo by predstavovalo DPH vo výške 24,6%. Možno si poviete percento sem, percento tam, ale v tomto prípade je rozdiel okolo pol dolára. A ako európsky plátca DPH by som chcel vedieť, či moja DPH bola naozaj odvedená do európskeho rozpočtu alebo sa stratila v kolose Amazonu a v amerických bankách.

Ako sa to dá obísť?

Hoci je daňová politika Amazonu (ale aj iných firiem z USApôsobiacich na Slovensku) nastavená takto, stále existuje možnosť, ako môže slovenský občan kúpiť takúto knihu bez DPH (teda za americké ceny). Ako sa to dá urobiť? Sledujte môj blog a v niektorom ďalšom článku vám to ukážem…

Konečne zmysluplná podpora štátu

22.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Konečne zmysluplná podpora štátu

10.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Aj pomáhať je treba vedieť – sociálny marketing v praxi

27.07.2021

Príbeh, možno ako desiatky podobných. Dve mladé dievčatá s matkou žijú v zhorenom dome. Život bol k nim nemilosrdný, ale oni sa nevzdávajú. Tento príbeh možno bude mať šťastný koniec. Celý článok o ich osude nájdete v Denníku N. Takto vyzerá dom, v ktorom mladé ženy reálne bývajú. Na tomto príbehu ma zaujali 2 veci. V prvom rade, že mladé dievčatí si nezúfajú, [...]

zima, sneh, Chorvátsko, dedina, potok, rieka

Slnko vystriedal sneh. Teploty v Chorvátsku klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov

16.04.2024 23:46

Severné Chorvátsko zaznamenalo veľký teplotný pokles a sneženie, pričom v pondelok tam dosahovali teploty 28 stupňov Celzia.

trump, súd

Do procesu s Trumpom v kauze platieb pornoherečke vybrali šesť porotcov

16.04.2024 23:08

Celkovo by mohol výber poroty trvať týždeň. Desiatky potenciálnych porotcov totiž vyjadrili pochybnosti ohľadom svojej schopnosti zachovať si v procese nestrannosť.

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

rebel

Ak chceš byť prvý, nestavaj sa do radu... Aj to je dôvod, prečo som sa pustil oblastí, ktorým sa iní vyhýbajú. Agilné poradenstvo, moderný Internetový marketing moderné formy vzdelávania. Napísal som niekoľko eBookov o projektovom riadení a marketingu. Naša firma je na čele vzdelávacích agentúr, čo sa týka kvality a moderných vyučovacích technológií, Ak si chete pozrieť moje odporúčania, navštívte stránku q9.sk/p2, q9.sk/p3, prince-2.sk alebo môj profil linkedin.com/in/branogablas/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 331600x
Priemerná čítanosť článkov: 4737x

Autor blogu

Odkazy