Založ si blog

Etika a zákony v Internetovom Marketingu

Ako Internetový marketer a odborník v oblasti zarábania na Internete často používam Email marketing ako najefektívnejší nástroj šírenia informácií. Denne sa však stretávam so zneužívaním tohto nástroja zúfalcami, ktorí si myslia že rýchlo zbohatnú.

Mám niekoľko internetových stránok a ku každej mám aj vytvorenú Emailovú schránku, čo predstavuje pastvu pre Spammerov. Len za posledných 24 hodín som dostal správy od Jozefa, Hedvigy, Sergeja, Rudolfa…. A čo mi ponúkajú? Servisnú sadu náradia, legálny antiradar, zariadenie proti chrápaniu, hmlovú bránu, perfektnú baterku,  sadu na opravu škriabancov, ba niektorí sa starajú aj o môj sexuálny život a ponúkajú mi možnosť zväčšenia penisu. Vymazávanie Spamu mi denne zaberie 5-10 minút.

Je to protizákonné

Naša legislatíva pozná pojem „nevyžiadaná pošta“ ( zákon č. 147/2001 Z. z. o reklame) a postihuje ju tvrdými pokutami. Za udeľovanie pokút je zodpovedná Obchodná inšpekcia, ale na ich stránke nenájdete ani slovko o tom, ako postupovať. Proste radšej budú naháňať malého predajcu na Miletičke, ako by mohli skásnuť mastné pokuty firiem…

Ako to robiť správne

Okrem Spamu, všetci dostávame do našich schránok množstvo oficiálnych Newslettrov, teda takých, na ktoré sme priamo alebo nepriamo dali súhlas. Priamy súhlas je taký, že pri registrácii do stránky alebo do nejakej služby registrujúci zaškrtol aj políčko „Pravidelne informovať o novinkách“ (alebo podobné znenie) alebo dal písomný súhlas na základe „nevyžiadaného“ Emailu.

Zákon definuje aj nepriamy súhlas: podľa § 62 ods.3 zákona č. 351/2011 Z.z. o elektronických komunikáciách  predchádzajúci súhlas príjemcu elektronickej pošty podľa vyššieuvedeného odseku 2 sa nevyžaduje ak ide o priamy marketing vlastných podobných tovarov a služieb osoby, ktorého kontaktné informácie na doručenie elektronickej pošty tá istá osoba získala v súvislosti s predajom tovaru alebo služieb a v súlade s týmto zákonom alebo s osobitným predpisom. To zhruba znamená, že ak si v obchode kúpite vysávač cez elektronický systém, obchod má právo informovať vás aj o iných „podobných“ výrobkoch.

Ako to robia marketéri

Pre ľudí, ktorí sa zaoberajú Internetovým marketingom je zoznam Emailových adries to najcennejšie  XXX, ktoré vlastní. Získavanie nových Emailov sa preto robí prostredníctvom takzvaných Opt-in stránok (alebo Sqeeze pages). Sú to jednoduché stránky, na ktorých marketer poskytne bezplatne nejaký hodnotný marketingový produkt na výmenu za Email. Na tento Email potom posiela ďalšie podobné ponuky, pričom niektoré môžu byť platené a niektoré bezplatné.

Konečne zmysluplná podpora štátu

22.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Konečne zmysluplná podpora štátu

10.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Aj pomáhať je treba vedieť – sociálny marketing v praxi

27.07.2021

Príbeh, možno ako desiatky podobných. Dve mladé dievčatá s matkou žijú v zhorenom dome. Život bol k nim nemilosrdný, ale oni sa nevzdávajú. Tento príbeh možno bude mať šťastný koniec. Celý článok o ich osude nájdete v Denníku N. Takto vyzerá dom, v ktorom mladé ženy reálne bývajú. Na tomto príbehu ma zaujali 2 veci. V prvom rade, že mladé dievčatí si nezúfajú, [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

rebel

Ak chceš byť prvý, nestavaj sa do radu... Aj to je dôvod, prečo som sa pustil oblastí, ktorým sa iní vyhýbajú. Agilné poradenstvo, moderný Internetový marketing moderné formy vzdelávania. Napísal som niekoľko eBookov o projektovom riadení a marketingu. Naša firma je na čele vzdelávacích agentúr, čo sa týka kvality a moderných vyučovacích technológií, Ak si chete pozrieť moje odporúčania, navštívte stránku q9.sk/p2, q9.sk/p3, prince-2.sk alebo môj profil linkedin.com/in/branogablas/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 331795x
Priemerná čítanosť článkov: 4740x

Autor blogu

Odkazy