Založ si blog

Ako školiť a vyučovať cez Internet – nová realita vo vzdelávaní

Celoplošná karanténa zasiahla podstatným spôsobom oblasť služieb. Mnoho živnostníkov alebo firiem museli prestať poskytovať svoje služby, zavrieť prevádzky, nechať doma svojich zamestnancov. Náklady rastú, príjmy žiadne.

Jednou z oblastí, ktorá je tiež postihnutá je oblasť vzdelávania. Zákaz stretávania, obmedzenie dopravy a zatváranie firiem uzavrelo takisto školiace miestnosti.

Šikovní sa dokážu adaptovať

Pokiaľ sa školenie netýka nejakých manuálnych zručností, napríklad masáže, práca s náradím a podobne, tak sa dá realizovať cez Internet. Tu je ukážka prvého on-line školenia, ktoré sa presunulo z lavíc za monitory počítačov.

Čo potrebujete, aby ste mohli vysielať naživo?
HW – toto je asi najjednoduchšia úloha. Naozaj stačí notebook, len musí byť modernejší, aby to nebola vykopávka spred 10 rokov. Zvládnutie streamovania (živého prenosu) obrazu a zvuku vyžaduje celkom slušný procesorový výkon. Myslím, že procesor Core i5 a 8GB pamäť by to mohol zvládnuť, pokiaľ nebudete mať pootváraných príliš veľa okien. Veľmi dôležitý pri vysielaní je zvuk. Pre začiatok bude stačiť štandarný zabudovaný mikrofón v notebooku, neskôr si môžete zadovážiť štúdiový mikrofón. Vhodné sú aj slúchadlá, aby nedochádzalo k echo efektu, ale tie môžu byť akékoľvek, je to len pre školiteľa. Bolo by vhodné mať k notebooku pripojený ešte jeden monitor, aby mal školiteľ jednoduchšie ovládanie.

Prostredie – nie každé prostredie je vhodné na realizovanie webinára. V prvom rade by za chrbtom školiteľa nemali byť žiadne rušivé vplyvy. Rozhodne by tam nemal niekto chodiť, nemali by tam byť žiadne pohybudúce sa veci, alebo plagáty, aby sa sledovatelia nesústredili na to, čo je tam napísané. Okrem toho by miestnnosť mala mať vhodný tvar, aby nedochádzalo k akustickej ozvene. Vhodné sú ťažké závesy na stenách, ktoré pohlcujú zvuk.

SW – existujú desiatky SW, ktorý môžete použiť. Ak to chcete robiť profesionálne, zabudnite na bezplatné riešenia. Iba si narobíte hanbu.  My sme vyskúšali asi 5 a každý má nejaké iné vlastnosti. Nechcem tu doporučovať žiadny z nich, aby to nevyzeralo, že robím propagáciu. Stačí dať do prehliadača „webinar SW“, „online presentation“ „live conferrence“. „Live steem“ a podobne. Väčšina SW umožňuje bezplatné použitie na 1 alebo 2 týždne, prípadne je tam nejaká minimálna suma napríklad 1 dolár.

Keď budete vyberať SW, treba si odpovedať na niekoľko otázok:

  • potrebujem aby poslucháči videli moju kameru, videli moju obrazovku alebo aby videli tabuľu na ktorú píšem?
  • potrebujem, aby poslucháči mohli písať otázky? (Live chat)
  • chcem na poslucháčov vidieť počas prenosu?
  • chcem aby som ich vedel zobraziť na monitore? (Ich kameru a mikrofón)
  • chcem, aby mali možnosť diskutovať, teda počuť sa navzájom?
  • chcem, aby sa dal prenos nahrávať?
  • chcem mať možnosť hlasovania (zobrazenia dotazníka) počas prenosu?
  • akým spôsobom sa budú účastníci prihlasovať do systému?
  • ako sa dokáže systém vyrovnať so zníženou kvalitou internetu u vás alebo u poslucháčov?

Toto je základná sada otázok, na ktorú si musíte odpovedať pred tým, ako začnete hľadať vhodné riešenie.

Ako to urobiť?

Pred tým, ako sa pustíte do živého vysielania, musíte sa naučiť dôkladne ovládať váš SW. Ak sa vám páčili 2 riešenie, tak možno mať pripravené aj záložné riešenie. Aj tie webinárové systémy môžu mať výpadky a nezabudnite, že ak budete používať napríklad americký, tak vám môže vypadnúť o deviatej ráno, lebo tam sú 3 hodiny v noci a robia údržbu.

Takisto majte aspoň jedno záložné pripojenie. Ja používam klasický hotspot na mobile. Je dobre, ak máte systém, ktorý aj umožní vysielať z mobilu, keby sa stalo, že vám vypadne notebook.

Čo platilo včera, dnes nemusí

Ak ste si večer všetko vyskúšali a všetko fungovalo, ráno to nemusí byť pravda. Mohol sa vám uspať alebo reštartovať počítač, mohol sa uskutočniť nejaký upgrade systému. Odporúčam preto, aby ste hodinku pred začatím webinára skúsili realizovať jeden malý testovací webinár, či vetko funguje. Až tak získate väčšiu istotu, že keď stlačíte tlačidlo štart, tak všetko pôjde hladko.

Veľa štasia.

Konečne zmysluplná podpora štátu

22.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Konečne zmysluplná podpora štátu

10.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Aj pomáhať je treba vedieť – sociálny marketing v praxi

27.07.2021

Príbeh, možno ako desiatky podobných. Dve mladé dievčatá s matkou žijú v zhorenom dome. Život bol k nim nemilosrdný, ale oni sa nevzdávajú. Tento príbeh možno bude mať šťastný koniec. Celý článok o ich osude nájdete v Denníku N. Takto vyzerá dom, v ktorom mladé ženy reálne bývajú. Na tomto príbehu ma zaujali 2 veci. V prvom rade, že mladé dievčatí si nezúfajú, [...]

Ruská polícia, poriadková polícia, Petrohrad,

Militanti zaútočili na policajtov v Rusku, hlásia sedem mŕtvych. Útočili aj pred týždňom

29.04.2024 11:20

Ozbrojenci severne od mesta Karačajevsk začali proti dopravným policajtom paľbu z automatických zbraní a hodili na nich výbušné zariadenia.

ide o pravdu, dzurinda

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

29.04.2024 11:15

Expremiér pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie.

hamburg, kalifát, demonštrácia, protest, islam, moslim

Islamisti v Hamburgu žiadali kalifát, nemeckých politikov to pobúrilo

29.04.2024 10:15

"Chcú zrušiť demokraciu a náboženský štát z doby kamennej označujú za riešenie," napísal denník Bild.

Policajná eskorta / Policajné auto / Polícia /

Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch

29.04.2024 09:14

Oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.

rebel

Ak chceš byť prvý, nestavaj sa do radu... Aj to je dôvod, prečo som sa pustil oblastí, ktorým sa iní vyhýbajú. Agilné poradenstvo, moderný Internetový marketing moderné formy vzdelávania. Napísal som niekoľko eBookov o projektovom riadení a marketingu. Naša firma je na čele vzdelávacích agentúr, čo sa týka kvality a moderných vyučovacích technológií, Ak si chete pozrieť moje odporúčania, navštívte stránku q9.sk/p2, q9.sk/p3, prince-2.sk alebo môj profil linkedin.com/in/branogablas/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 332224x
Priemerná čítanosť článkov: 4746x

Autor blogu

Odkazy