Založ si blog

Ako fungujú vakcíny proti COVIDU a chceme ich?

Asi všetci z detstva poznáme očkovanie proti rôznym chorobám. Vďaka očkovaniu boli vo svete vyhubené mnohé vážne choroby, napríklad pravé kiahne, na ktoré umierali hlavne deti. Zo školy si pamätám vysvetlenie, že očkovanie je vlastne podanie oslabenej baktérie alebo vírusu, ktorý nespôsobí prepuknutie choroby, ale vybudí organizmus, aby si vytvoril obranné látky.

Ako je s vakcínami proti COVID-u?

Pokúsim sa tu vysvetliť, na akom princípe fungujú vakcíny, ktoré sú u nás dostupné. Prosím, neberte ma ako odborníka, toto vysvetlenie mám načítané z Internetu, len sa to pokúsim objasniť. Vakcína od firmy Pfizer/BioNTech a Moderna pracuje na princípe RNA (ak vám to pripomína DNA, tak ste blízko). Je to akoby genetická informácia vírusu vložená priamo do tela (prostredníctvom určitého nosiča).

Ruská vakcína Sputnik V aj AstraZeneca sú tzv. vektorové vakcíny. Vakcínu tvorí modifikovaný vírus (adenovírus, ktorý nespôsobuje ochorenie), ktorý obsahuje gén na tvorbu spike proteínu. Po očkovaní sa gén na tvorbu spike proteínu dostane do buniek ľudského tela a ľudský organizmus si po očkovaní spike proteín sám vytvorí. Ľudský imunitný systém rozpozná tento proteín ako cudzí a spustí obrannú reakciu – začne tvoriť protilátky. Tieto protilátky potom zabijú reálny vírus COVID-u, keď by s ním očkovaný človek prišiel do styku.

Ktorá vakcína je lepšia?

Myslím, že neexistuje štúdia, ktorá by vychvaľovala jednu vakcínu oproti iným. Je pravda, že vektorové vakcíny môžu mať po zaočkovaní reakciu, lebo ľudský organizmus aktívne vytvára protilátky. Silná reakcia je však zriedkavá a takisto som nenašiel informácie o úmrtí alebo vážnych následkoch po očkovaní (pokiaľ sa nejednalo o spojenie s nejakou inou závažnou chorobou). Myslím si, že oveľa dôležitejšie je, ako dlho vydrží imunita z obidvoch druhov vakcín.

Dáte sa zaočkovať?

Medzi ľuďmi panujú rôzne názory. Koľko som len videl príspevkov na Facebooku typu „ja do svojho nosa nedovolím strkať žiadne paličky“! Aj som sa osobne stretol s jednou známou, ktorá dlho vyhlasovala, že COVID je len výmysel a po tom, ako mala jej priateľka vážny priebeh hľadá možnosť, ako sa čím skôr zaočkovať. Urobil som preto úplne anonymný prieskum v oblasti očkovania. Ak chcete vidieť výsledok, musíte prejsť cez hlasovanie.

Tu je prístup k ANKETE! Prosím, buďte úprimní, ak sa zapojíte do hlasovania.

Celkové vyhodnotenie ankety urobím za pár dní. Prosím vráťte sa k tomuto článku ak chcete vedieť výsledky-

Konečne zmysluplná podpora štátu

22.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Konečne zmysluplná podpora štátu

10.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Aj pomáhať je treba vedieť – sociálny marketing v praxi

27.07.2021

Príbeh, možno ako desiatky podobných. Dve mladé dievčatá s matkou žijú v zhorenom dome. Život bol k nim nemilosrdný, ale oni sa nevzdávajú. Tento príbeh možno bude mať šťastný koniec. Celý článok o ich osude nájdete v Denníku N. Takto vyzerá dom, v ktorom mladé ženy reálne bývajú. Na tomto príbehu ma zaujali 2 veci. V prvom rade, že mladé dievčatí si nezúfajú, [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

rebel

Ak chceš byť prvý, nestavaj sa do radu... Aj to je dôvod, prečo som sa pustil oblastí, ktorým sa iní vyhýbajú. Agilné poradenstvo, moderný Internetový marketing moderné formy vzdelávania. Napísal som niekoľko eBookov o projektovom riadení a marketingu. Naša firma je na čele vzdelávacích agentúr, čo sa týka kvality a moderných vyučovacích technológií, Ak si chete pozrieť moje odporúčania, navštívte stránku q9.sk/p2, q9.sk/p3, prince-2.sk alebo môj profil linkedin.com/in/branogablas/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 330934x
Priemerná čítanosť článkov: 4728x

Autor blogu

Odkazy