Založ si blog

Čo znamená Agilný a čo je to Scrum?

V poslednom čase sa na mňa ľudia často obracajú ľudia ohľadom agility, agileného prístupu, agilného prostredia a takisto záhadného slova Scrum (teda nie záhadného pre mňa). Nakoľko som školiteľ a konzultant v oblasti agilných prístupov, rozhodol som sa napísať tento článoček, kde všetko vysvetlím.

Čo je to agilita?

Padľa Wikipédie, Agilita je schopnosť zneny smeru tela účinným a efektívny spôsobom. Zvyčajne sa táto schopnosť spájala so zvieratami, ktoré dokázali meniť smer pri ohrození života. V širšom poňatí je agilita schopnosť rýchlo sa prispôsobiť meniacim sa životným podmienkam. Agilita kopíruje prirodzené správanie ľudí. Častokrát vysvetľujem agilitu na príklade novovybudovaného sídliska. Betónové chodníčky je to, čo architekti diktujú obyvateľom a vychodené vedľajšie chodníčky je to, kadiaľ ľudia naozaj chodia. Niekedy sa agilnému správaniu hovorí cha-orderic. Je to zavedenie určitého poriadku do chaosu. Aj ľudia na novom sídlisku najprv začnú chodiť chaoticky cez trávniky, ale časom si vyšľapú jeden chodíček a všetci ho používajú.

Agilita v projektovom riadení

O agilite sa najčastejšie hovorí v oblasti projektového riadenia. Agilné riadenie predstavuje protipól klasickému projektovému riadeniu. Najznámejšie metódy klasického projektového riadenia sú PRINCE2, PMI alebo IPMA. Klasické projektové metódy sa nazývajú aj vodopádové, čo je odvodené od od toho, že príkazy sa zadávajú zhora nadol. Agilita pri riadení projektov znamená, že sa dávajú väčšie právomocí tímom, zákazník sa aktívne zúčastňuje vývoja a zákazník dostáva hodnotu čím skôr v projekte.

Klasické projektové riadenie

Zoberme sí príklad začiatku projektu. Pri klasickom riadení sa projekt začína detailnou špecifikáciou riešenia a následne dlhodobým procesom prípravy a podpisu zmluvy.  Potom na dlhý čas dodávateľ začne pracovať a vyrábať a po roku-dvoch zákazník dodá presne to, k čomu sa zaviazal. Pri tom možno prekročí rozpočet bude prdlžvať pôvodne dohodnutý čas dodávky. Otázkou zostáva, čo to zákazník stále ešte chce.

Agilné projektové riadenie

Pri agilnom riadení so dodávateľ so zákazníkom dohodnú na dodávke v hrubých rysoch a neskôr sa môže došpecifikovať detaily. Tým sa zabezpečí, že konečné dodávka možno nebude mať všetky požadované funnkcionality, ale bude fungovať, prinesie zákazníkovi hodnotu, ktorú očakáva a riešenie bude dodané v dohodnutom čase a s dohodnutým rozpočtom.
V skratke povedané, klasické riadenie projektu sa snaží zabrániť zmenám (change prevention), zatiaľ čo agilné riadenie  sa neustále pýta zákazníka, či nechce niečo zmeniť.

Čo je Scrum?

Scrum je jeden zo spôsobov agilného riadenia. Je najjednoduchší a svetovo najrozšírenejší. Predpokladá sa, že celosvetovo až 60% agilných projektov je riadených prostredníctvom Scrum. Je to pomerne ťažko pochopiteľné, lebo v Scrum sú len povinné 3 roly a to Scrum Developer, Scrum Master a Scrum Product owner. Scrum Developer je spoločný názov pre všetkých členov vývojového tímu. Pôvodne boli agilné metódy používané iba v oblasti IT, pro sa tím nazýva vývojový tím, ale Scrum je univerzálna metodika a môže sa použiť aj v iných oblastiach hospodárstva. Scrum Master sa stará o dodržiavanie Scrum procesov počas projektu a zabezpečuje, aby Scrum tím mal všetky potrebné prostriedky na nerušenú prácu.
Scrum Product Owner zastupuje zákazníka. Je zodpovedný za správne prenesenie požiadaviek používateľa do vývojového tímu.

Ako je možné, že čas a náklady nebudú prekročené?

Toto sa zabezpečí tým, že sa prioritizujú dodávky. (Ani neviem, či slovo prioritizovať je gramaticky správne). Najčastejšie používaná prioritizačná metóda sa nazýva MoSCoW. V skratke to znamená, že pre každú funkcionalitu si poviem, či ju musím mať, alebo či sa bez nej zaobídem. Napríklad žmýkačka musí mať aspoň jednu žmýkaciu rýchlosť, ale nemsí mať nastavenie rýchlosti s krokom po 10 otáčok za minútu. To znamená, že v Scrum projekte zákazník dostane všetky dôležité funkčnosti, ale mnoho z menej dôležitých nedostane.

Ako prebieha školenie Scrum?

Školenie Scrum je dvojdňové a obsahuje teoretickú a praktickú časť. V teoretickej časti preberáme princípy a procesy Scrum. Intenzita teoretickej prípravy závisí od znalostí študentov či už z vllastnej práce v Scrum projektoch alebo z manuálu SBOK, ktorý študenti dostávajú pred kurzom.


Školenie sa realizuje ako Scrum projekt, takže všetci študenti si vyskúšajú všetky roly Scrum Master, Scrum Product Owner a takisto prácu v tíme ako Scrum Developer.
V praktickej časti si vyskúšame techniky, ktoré sa realizujú v skutočnom Scrum projekte a súčasťou školenia je realizovanie aj jedného reálneho projektu.

Aká je Scrum Certifikácia?

Certifikačná skúška Scrum nie je súčasťou školenia, ale realizuje sa on-line kedykoľvek do 6 mesiacov. Pre každú úroveň certifikátu je skúšobný test s rôznym množstvom otázok. Scrum Developer má na skúške 75 otázok, Scrum Master test má 100 otázok a Scrum Product Owner musí odpovedať na 140 otázok.
V prípade neúspechu pri prvom pokuse je možné skúšku opakovať.
Gablas - Certifikát Scrum Product Owner získaý po úspešnom skúšobnom teste

Už len záverom

Agilita nie je liekom na všetko. Je veľa typov projektov, kde sa lepšie hodí klasické riadenie. Napríklad pri stavebnom projekte sa investor nemôže rozhodnúť na treťom poschodí, že by chcel rozšíriť budovu. Okrem toho, zavedenie agilného riadenia vyžaduje určitú odvahu, pretože agilita sa netýka len riadenia projektu, ale celá firma musí zaviezť agilné procesy.

Konečne zmysluplná podpora štátu

22.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Konečne zmysluplná podpora štátu

10.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Aj pomáhať je treba vedieť – sociálny marketing v praxi

27.07.2021

Príbeh, možno ako desiatky podobných. Dve mladé dievčatá s matkou žijú v zhorenom dome. Život bol k nim nemilosrdný, ale oni sa nevzdávajú. Tento príbeh možno bude mať šťastný koniec. Celý článok o ich osude nájdete v Denníku N. Takto vyzerá dom, v ktorom mladé ženy reálne bývajú. Na tomto príbehu ma zaujali 2 veci. V prvom rade, že mladé dievčatí si nezúfajú, [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

rebel

Ak chceš byť prvý, nestavaj sa do radu... Aj to je dôvod, prečo som sa pustil oblastí, ktorým sa iní vyhýbajú. Agilné poradenstvo, moderný Internetový marketing moderné formy vzdelávania. Napísal som niekoľko eBookov o projektovom riadení a marketingu. Naša firma je na čele vzdelávacích agentúr, čo sa týka kvality a moderných vyučovacích technológií, Ak si chete pozrieť moje odporúčania, navštívte stránku q9.sk/p2, q9.sk/p3, prince-2.sk alebo môj profil linkedin.com/in/branogablas/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 332091x
Priemerná čítanosť článkov: 4744x

Autor blogu

Odkazy