Založ si blog

Aj vy ste marketingový ignorant?

S týmto slovom som sa stretol prvý krát asi pred 2 mesiacmi. V skupinke diskutujúcich boli dvaja podnikatelia, ktorí sa takto označili, čo bolo 20%. Je to náhoda, alebo naozaj 20% podnikateľov sú marketingoví ignoranti?

Pojem slova mi vysvetlili nasledovne: „Mesačne platíme za marketing a reklamu okolo 2.000€, ale nechceme, aby nás marketigová firma zbytočne zaťažovala nejakými číslami. Chcem mať pokoj, nepotrebujem sa v tom vyznať“. Toto bola pre mňa studená sprcha. Internetovému marketingu a reklame sa venujem už okolo 10 rokov, ale firmy si nás vyberajú práve preto, že ich dokážeme presvedčiť výsledkami.

Každé investované EURO sa musí vrátiť

Nie vždy sa to ľahko meria, ale investície do reklamy by sa mali vrátiť. Ináč nedáva zmysel vôbec niečo zaplatiť za reklamu. Vo firmách, ktoré využívajú aj klasický marketing (outdoor, televízia, rozhlas), tak sa dá zmerať len celkový efekt reklamy, v podstate nie je možné, špecifikovať, aký mala podiel Internetová reklama. Ale ak si klientov hľadáte len prostredníctvom Internetu, tak potom by malo platiť, že hodnota nových klientov je viac ako suma investovaná za reklamu.

Aj tu sú určité anomálie, pretože niektorí klienti môžu mať dlhodobú hodnotu, niektorí majú len jednorázovú. Napríklad ak mám tanečnú školu, tak môžem nalákať nových klientov na kurz Salsy, ale potom budú pokračovať na vyšší level, prípadne si zoberú ešte aj iný tanec. Ak ponúkam svadobné šaty, tak klient (alebo radšej klientka) príde raz, požičia si ich alebo ich kúpi. A potom už o nej nepočujem. Iba keby sa rozviedla. V prvom prípade si môžem dovoliť investovať do reklamy viac, ako vám klient zaplatí, lebo dlhodobo sa to vykompenzuje. V druhom prípade musím zarobiť už na prvej transakcii.

Ako vy riešite marketing a reklamu?

Chcel by som za klientov marketingových ignorantov. Odpadla by nám potreba dokazovania efektivity reklamy. My máme s našimi klientami dohodu, že ak im naša reklama neprinesie úžitok, nemusia nám zaplatiť za našu prácu. A veľmi dobre si mesačne pozerajú výsledky, kým nám uvoľnia ďalšie prostriedky.

Chcem by som preto vedieť, ako riešite marketing a reklamu vy. Prikladám krátky dotazník. Zaujímajú aj vás výsledky prieskumu? Ak nám necháte Email, pošlem vám výsledky, ale kľudne môžete odpovedať anonyme. Za váš čas sa vám odmením. Každý kto zodpovedne vyplní dotazník, dostane odo mňa elektronickú verziu knihy „Najťažšie je zarobiť prvý milión“, ktorá je už aktuálne takmer vypredaná v obchodoch. V knihe sa dozviete nielen ako vy ako osoba môžete profitovať na Internete, ale všetky rady sa hodia aj na firmu.

Konečne zmysluplná podpora štátu

22.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Konečne zmysluplná podpora štátu

10.11.2022

Mnohí žiadatelia podpory od štátu, či už podnikatelia alebo firmy sú zvyknutí na to, že podpora prichádza neskoro, je dosť byrokratická a nesprávne cielená. Tentokrát som sa stretol s podporou, ktorá naozaj prekvapila svojou jednoduchosťou a aj úspešnosťou. Ide o projekt „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“. Komu je podpora určená Podpora je určená všetkým [...]

Aj pomáhať je treba vedieť – sociálny marketing v praxi

27.07.2021

Príbeh, možno ako desiatky podobných. Dve mladé dievčatá s matkou žijú v zhorenom dome. Život bol k nim nemilosrdný, ale oni sa nevzdávajú. Tento príbeh možno bude mať šťastný koniec. Celý článok o ich osude nájdete v Denníku N. Takto vyzerá dom, v ktorom mladé ženy reálne bývajú. Na tomto príbehu ma zaujali 2 veci. V prvom rade, že mladé dievčatí si nezúfajú, [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

rebel

Ak chceš byť prvý, nestavaj sa do radu... Aj to je dôvod, prečo som sa pustil oblastí, ktorým sa iní vyhýbajú. Agilné poradenstvo, moderný Internetový marketing moderné formy vzdelávania. Napísal som niekoľko eBookov o projektovom riadení a marketingu. Naša firma je na čele vzdelávacích agentúr, čo sa týka kvality a moderných vyučovacích technológií, Ak si chete pozrieť moje odporúčania, navštívte stránku q9.sk/p2, q9.sk/p3, prince-2.sk alebo môj profil linkedin.com/in/branogablas/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 331872x
Priemerná čítanosť článkov: 4741x

Autor blogu

Odkazy